Adriano Lucatelli:Valgt på Bitcoin, men betød investorer

Den tidlige bankmand Adriano Lucatelli er blandt finansens mest fremtrædende skeptikere over bitcoin. Fintech-grundlæggeren har blødgjort sin holdning, selvom han fortsat er kritiker og modstander, i et finews.asia-interview.

Du forudsagde, at Bitcoin Code ville gå mod nul under den sidste boom i 2017 – at den ikke har nogen værdi. Føler du stadig sådan?

Ja, jeg tror stadig, at bitcoin ikke har nogen egenværdi. Spørgsmålet er snarere: har bitcoin fundet sin rolle? Jeg har ændret min opfattelse af det. Bitcoins potentielle rolle som et værdibutik dukker op – i princippet digitalt guld. Så jeg er lidt mindre kritisk over for bitcoinens fremtid.

Hvad med fremtiden for kryptokurver?

Der er for mange kryptokurver – flere tusinde af dem. Det illustrerer, hvor meget af en hype vi gennemgik for tre år siden. Men bitcoin demonstrerede sine kvaliteter.

Hvorfor advarede du om bitcoin?

Jeg var ikke i sig selv mod bitcoin fra begyndelsen. Hvad der bugte mig var hypen, primært antændt til brændstofspekulation og prisen. De utallige, helt uregulerede oprindelige mønttilbud, der gav uværdige løfter til investorer, generede mig.

Og jeg blev forstyrret af nogle schweiziske politikere, der lod sig instrumentalisere til et emne, de faktisk ikke ved meget om.

Du advarede for nylig om Tesla

Ja, men betyder det, at jeg ikke kan lide Teslas biler? Nej. Eller at jeg ikke kan lide Tesla-aktier? Nej, tværtimod. Jeg advarer om værdiansættelsen, ligesom jeg gjorde med bitcoin. Jeg har muligvis været noget hård på det tidspunkt, fordi vi ofte så, hvordan folk mistede hovedet. Jeg valgte bitcoin, men hvad jeg mente var dens investorer.

De er blevet mere professionelle

Der er meget mere viden, der er let tilgængelig i dag, og der er diagrammer, der kortlægger udviklingen af ​​bitcoins pris. Vi har mæglere som Bitcoin Suisse, der prøver på en banklicens og helt sikkert bliver nødt til at opfylde ret strenge krav for at komme dertil. Alt dette viser, at bitcoin er på vej til at blive mainstream og var i stand til at etablere sig som digitalt guld.

Guld har en industriel værdi, mens bitcoin er helt virtuel

Vi bør ikke overdrive den industrielle værdi af guld i betragtning af dets rolle som en investering. Guld er en sikkerhed og et værdibud, som bitcoin nu også er.

I mellemtiden fortsætter bestræbelserne på at etablere bitcoin som betalingsmetode.

Det er ikke egnet til betalinger: bitcoin-netværket er klodset og langsomt. Du skal være i stand til at gøre mere end bare dine skatter med bitcoin i Zug, hvis du vil etablere et betalingssystem, der er forankret i samfundet.

«Du kan lige så godt tage kugler»

Vi kan lige så godt tage kugler: Jeg vil sandsynligvis finde nogen, der også giver mig en fast pris for dem. I det mindste har jeg ikke hørt, at kantonen Zug også vil betale sine ansatte i bitcoin. Det ville være en modig og konsistent måde at etablere bitcoin som en likvid valuta.

Ingen ønsker at bruge bitcoin, alle er en «indehaver».

Ja. Min mistanke er, at selvom bitcoin bredt blev accepteret som en betalingsmetode, ville ingen bruge det, fordi det har en deflationsfunktion og er begrænset. Det betyder, at jeg som forbruger og opsparer ville have bitcoin og fortsætte med at bruge svagere valutaer som schweiziske franc eller amerikanske dollars. Det ville være et farligt eksperiment og ville fremskynde devalueringen af ​​fiat-valutaer.